Curentul galvanic este prima forma de curent folosita in terapie, avand un efect termic constant, prin incalzirea tegumentelor intensitatea curentului poate varia crescand de la valoarea zero a intensitatii , pana la un anumit nivel (curent continuu ascendent), sau descrescand spre zero (curent continuu descendent).

Curentul galvanic in medicina de recuperare se poate face sub forma de galvanizare simpla ( cu electrozi), bai galvanice (bai hidroelectrolitice), sau ionogalvanizarea (introducerea unor substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric). Senzatia resimtita de bolnav difera in functie de intensitatea curentului aplicat: furnicaturi, intepaturi, arsura, durere.

Galvanizarea simpla

Electrozii utilizati sunt confectionati din placi metalice (cel mai adesea din plumb laminat), de diferite dimeniuni, alese in functie de regiunea pe care se aplica si de efectele de polaritate pe care le urmarim (pozitive sau negative).

Baile galvanice

Pentru tratarea unor regiuni mai intinse sau a intregului corp se recomanda utilizarea bailor galvanice, la care se combina actiunea curentului continuu cu efectul termic al apei. Apa devine un mediu mijlocitor intre electrozi si tegument, curentul este repartizat pe o suprafata corporala mai mare, astfel ca densitatea curentului este mai redusa, neexistand pericol de arsuri la intensitatea aplicata, care oricum este mai mare decat la galvanizarile simple. Baile galvanice reprezinta o forma de terapie bazata pe curent electric. Curentul este aplicat prin interediul unor electrozi de carbon, care sunt scufundati in cuve pline cu apa. Pacientul introduce membrele superioare sau inferioare in cuva, in jur de 15-20 de minute. Baile galvanice sunt folosite in principal pentru

terapia durerii de origine nervoasa sau musculara, in insuficienta venoasa cronica, atrofii musculare dupa imobilizari prelungite, dar si pentru tratarea diferitelor afectiuni reumatismale.

Ionogalvanizarile

Procedeu prin care se introduc in organism diferite substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric, care le transporta prin tegument si mucoase.

Galvanizarea terapeutica cu toate formele sale constituie una din procedurile cel mai des utilizate in electroterapie, avand un camp considerabil de aplicare.

Indicatii:  nevralgii si nevrite diverse, pareze. afectiuni ale organelor de simt, reumatice (artroze cu diferite localizari, artrite, poliartrita reumatoida)

Beneficiile curentilor galvanici:

– efect puternic antialgic (calmeaza durerea)

-efect antiinflamator (fapt pentru care este indicat in artroze, spondiloze, sechele posttraumatice. arterite periferice)

-la nivelul electrodului negativ produce o stimulare neuromusculara

-efect puternic vasodilatator

Fizioterapia in clinica Brotac Medical Center, ajuta zilnic oamenii sa se recupereze in urma diverselor afectiuni, iar pentru ca acest lucru sa fie posibil s-a investit in calitatea aparatelor, astfel utilizam aparatura de inalta tehnologie pentru a obtine cele mai bune rezultate. Procedurile de fizioterapie trebuie  recomandate de un medic specialist in functie de afectiunile pe care le are fiecare pacient, dupa analiza detaliata a cazului, in urma consultului.

Prin intermediul curentilor galvanici, dar si prin celalalte proceduri de fizioterapie se obtine recuperarea, mentinerea mobilitatii si reintegrarea in activitatea zilnica normala.

Pentru mai multe detalii vizitati www.brotac.ro[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]