Kinetoterapia pediatrica tratament pentru Torticolis ce este o afecțiune a gâtului, caracterizată prin tensiunea, retracția mușchiului sernocleidomastoidian, localizat de la nivelul sternului până în spatele urechii. Aceasta constă în înclinație capului de partea afectată, asociată cu rotația barbiei de partea sănătoasă.

Cauzele torticolisului:

• Congenitale:
– în perioada vieții intrauterine datorită poziției vicioase a capului în uter, presiunea exercitată de cordonul ombilical asupra gâtului, aplazie, sudare sau turtire asimetrică a vertebrelor, coaste ilegale, fibroză/retracție a țesuturilor moi;
• Dobandite:
– obstericale – la naștere, prin tracțiune brutală sau aplicare de forceps;
– auditive – surditate unilaterală;
– ocupare – deficit unilateral de vedere;
– paralitice – paralizie unilateral a mușchiului sternocleidomastoidian;
– cicatriceale – arsuri, leziuni, plăgi;
– osteoarticulare – traumatisme, inflamații în zona cervicală (osteomielita, spondilită anchilopietică, luxații, fracturi cervicale, discopatii, hernii de disc).

Kinetoterapia pediatrica tratament pentru Torticolis:

1. Tonifierea simetrică, în condiții de scurtare a musculaturii posterioare a gâtului și în condiții de alungire a grupelor musculare anterioare.

2. Corectarea atitudinilor deficiente secundar aparute la nivelul coloanei vertebrale, umerilor și toracelui.

3. Stingerea reflexului greșit de atitudine a capului și gâtului, precum și formarea unui nou reflex neuromuscular corect stabil.

Pentru detalii sau programari AICI