Sindromul de tunel carpian – Ecografia musculoscheletala

Sindromul de tunel carpian este o afectiune comuna care cauzeaza durere, amorteala si furnicaturi la nivelul mainii si al bratului. Acest lucru apare atunci cand unul dintre nervii majori ai mainii- nervul median este comprimat la nivelul incheieturii mainii.

Simptomele sindromului de tunel carpian:

 • Amorteala, furnicturi, senzatie de arsura si durere;
 • Durere sau furnicaturi care pot iradia in sus pe antebrat sau umar;
 • Slabiciune si senzatie de scadere a fortei in mana;

In cele mai multe cazuri , simptomele sindromului de tunel carpian incep treptat fara un traumatism specific. Pe masura ce starea se agraveaza, simptomele pot aparea mai frecvent sau pot persista pe perioade mai lungi.

Cei mai expusi sunt cei care realizeaza miscari bruste si frecvente din articulatia mainilor, cei care lucreaza mult la calculator, care lucreaza in pozitii dificile sau cei care trebuie sa tina diverse greutati in mana.

Simptomele sindromului de tunel carpian pot sa apara la o singura mana, sau la ambele maini.

Una din investigatiile necesare aflarii acestui diagnostic este ecografia musculoscheletala. Aceasta este o metoda de examinare imagistica prin care medicul specialist obtine imagini detaliate ale muschilor, tendoanelor, ligamentelor, articulatiilor si ale tesuturilor moi din corpul pacientului.

Ecografia este o metoda imagistica sigura si nedureroasa, care produce imagini ale interiorului corpului, obtinute cu ajutorul undelor sonore.

Cand se efectueaza ecografia se foloseste un mic transductor si un gel special, care este aplicat direct pe piele.

Ecografia poate fi repetata de cate ori considera medicul ca este necesar, deoarece este non-iradianta si non-invaziva.

Ecografia musculoscheletala este folosita pentru ca ajuta la diagnosticarea:

 • Rupturilor de tendon sau tendinitei de la nivelul umarului, tendonului ahilean de la glezna si de la nivelul altor tendoane din corp
 • Rupturile musculare
 • Rupturile de ligament sau entorselor de ligamente
 • Blocarea nervilor, cum ar fi sindromul de tunnel carpian
 • Tumorilor benigne si maligne ale tesuturilor moi
 • Herniilor
 • Corpurile straine prezente in tesuturile moi

Ecografia musculoscheletala este de obicei gata in decurs de 15 sau 30 de minute.

Atuurile ecografiei constau in accesul rapid, caracterul neinvaziv, neiradiant, costul relative redus comparative cu celelalte metode imagistice.

Ecografia musculoscheletala exploreaza:

 • Structuri musculoscheletale: muschi, tendoane, articulatii;
 • Parti moi superficiale: perete toracic, perete abdominal, glande salivare, tiroida, etc;

De asemenea, sub ghidaj ecografic se pot efectua manevre diagnostice sau terapeutice cum ar fi: punctia biopsie, biopsia formatiunilor tumorale solide, aspirarea unor coletii musculare, subcutanate sau articulare, plasarea unui cateter de drenaj percutan, ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare.

Centru Medical Brotac  pune la dispozitie pacientilor serviciul de ecografie musculoscheletala, avand rolul de a diagnostica multe afectiuni de la rupturi de ligamente, la hernia de disc.