Bolile tiroidiene sunt mai des intalnite la copii decat la adulti.Tiroidita,hipertiroidismul dar si hipotiroidismul sunt cele mai intalnite afectiuni in copilarie.

Hipertiroidismul congenital poate fi o cauza imortanta in retardul mental la copii.Hipertiroidia este o afectiune caracterizata printr un exces de hormoni tiroidieni.

Tiroida este o glanda foarte importanta a organismului.Aceasta are forma unui fluture si este pozitionata in partea din fata a gatului.Are rolul de a secreta hormoni importanti precum T4(tiroxina).

Hipotiroidismul diminueaza functia tiroidei de a mai produce hormoni.Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului in cazul copiilor este datorata de existenta afectiunii in familie.Copiiicare au parinti,frati sau bunici diagnosticati cu hipotiroidism au un risc mult mai crescut de a dezvolta aceasta boala.

Semnele si simptomele depind de severitatea deficientei hormonale.

In cazul nou-nascutilor ,tabloul clinic debuteaza in primele saptamani sau luni de viata .Simptomele sunt de cele mai multe ori trecute  cu vederea de catre medici sau parinti ,deorece sunt foarte subtile.

Icter,constipatie,raguseala,respiratii puternice sunt cateva din simptomele cel mai des intalnite.

La copiii mai mici simptomele variaza in functie de varsta.Dezvoltarea dentitiei permanente intarzie,membrele sunt mai scurte decat in mod normal,apare oboseala,pielea uscata si fragila.

Simptomele adolescentilor sunt aproape comune cu cele ale adultilor:

-cresterea in greutate

-inaltime mai mica decat a celorlalti copii de aceeasi varsta

– aspectul este mai tanar decat varsta reala

-menstruatia apare mai tarziu

-uscarea pielii

-constipatie

Diagnosticul se stabileste de catre medicul specialist printr o serie de investigatii specifice si examen fizic.Investigatiile pot implica teste de sange pentru evaluarea nivelului hormonal TSH si T4 sau teste imagistice. Recoltarea sangelui joaca un rol foarte important in determinarea dozei corecte de tratament medicamentos!

Pentru detalii si programari AICI