Tetrapareza spastica este o forma de paralizie cerebrala care este cauzata de o anumita leziune sau boala. In aparitia tetraparezei sunt mai multi factori implicati, cauzele ar fi problemele congenitale sau din nastere. Pacientii cu aceasta boala isi pierd partial sau total utilizarea trunchiului sau a membrelor.
Acestia pot avea mari dificultati la inghitire, se pot dezvolta deformari ale membrelor, pot avea probleme oculare: strabism, atrofie optica, deficiente intelectuale, sau pot aparea crize epileptice.
Pacientii cu tetrapareza spastica, au nevoie de programe de kinetoterapie care sa le scada spasticitatea la nivelul membrelor.
Kinetoterapia are ca scop impiedicarea aparitiei contracturilor persistente, educarea miscarilor normale si eliminarea treptata a pozitiilor vicioase. Cu ajutorul kinetoterapiei viata pacientului se imbunatateste. Programele trebuie efectuate zilnic, sub indrumarea unui specialist.
Pacientii cu paralizie cerebrala au nevoie de programe speciale de kinetoterapie individualizate, care sa-i ajute in realizarea activitatilor de zi cu zi.
De acest program beneficiaza si pacienta Stremtan Myriam Lucia, in varsta de 31 de ani, care a fost diagnosticata in urma unor probleme din nastere cu tetrapareza spastica cu sindrom extrapiramidal.
Acest diagnostic se manifesta prin lipsa coordonarii si prin probleme de echilibru. Pacienta face gimnastica medicala de la 9 luni, iar in cadrul clinicii noastre si-a inceput tratamentul in urma cu 2 ani. De atunci in fiecare zi lucreaza intens alaturi de colegii nostri din departamentul de kinetoterapie, urmarindu-se antrenarea si mentinerea echilibrului, pastrarea si cresterea fortei musculare.
Programele de exercitii nu trebuie intrerupte, iar pacienta stie ca acest lucru este esential in viata ei si din acest motiv ne-a ales pe noi sa-i fim alaturi.
Programul de recuperare a fost sprijinit din punct de vedere financiar de catre Asociatia Dragoste si Credinta, fiind infiintata in anul 2010 de catre Pr. Dr. Cornel Brotac.