Accidentul Vascular Cerebral poate avea urmări grave și afecta în special mobilitatea corpului. În cele mai multe cazuri, pacientul se poate recupera, dacă se ajunge din timp la medic, de aceea este foarte important ca tratamentele să înceapă cât mai repede, chiar și la 24-36 de ore după incident.
Recuperarea medicală după AVC
Tipurile de recuperare medicală după AVC sunt numeroase și depind și de afecțiunea cu care a rămas pacientul. Foarte importantă este și consiliera psihologică, pentru că un AVC poate lăsa în urmă traume, supărări sau tulburări emoționale.
Deși afecțiunile care pot rămâne în urmă după un AVC sunt diverse, cele mai întâlnite probleme apar la nivel locomotor și vor influența mișcările brațelor sau a picioarelor care până atunci păreau naturale și ușoare. De aceea, cele mai multe terapii se vor concentra pe mobilitatea membrelor, exerciții de acomodare, de reînvățare a unor mișcări de rutină și exerciții de mers.
Recuperarea medicală în cazul unui AVC este de lungă durată și uneori poate fi anevoioasă, de aceea este de recomandat ca aceasta să fie făcută într-un centru specializat, alături de specialiști dedicați care vor trata pacientul cu răbdare în timp ce îi creează un mediu plăcut și o atmosferă propice. Aici medicii pot decide o schemă potrivite de tipuri de tratamente, de la kinetoterapie, fizioterapie, masaj sau terapia TECAR, cât și altele care nu țin de aparatul locomotor. De cele mai multe ori, o combinație a acestor tipuri de tratament poate da cele mai bune rezultate, într-un timp cât mai scurt.
Cum medicina avansează continuu, un AVC nu trebuie să fie o condamnare la o viața mai grea cu o mobilitate scăzută a membrelor. Dacă efectele vor fi contracarate din timp și se va acționa imediat cu terapie medicală, pacientul se poate recupera chiar și complet și poate duce din nou o viață normal.